wil je ook een reis als deze maken:

ja
nee
misschien

 


Maak drivetheplanet je startpagina!


met behulp van [deze link] de DriveThePlanet URL als startpagina.

 


Ook te volgen via:en

 //Route
Route
‘Discover the world - drivetheplanet.com’
De route die we gereden hebben staat beter bekend als de zijderoute en loopt van Nederland naar China. Hiermee zijn we we in de voetsporen getreden van Marco Polo, niet per kameel maar in een Volkswagen oldtimer.
In totaal was de reis rond de 30.000 kilometer. De geplande tijdsduur was 6 tot 8 maanden.
Een reis als deze staat garant voor avontuur. Van de wijnvelden in Italië tot de Chinese muur in Peking. Van de droge woestijn van Iran tot de kille hoogte van de Himalaya.


 Landen info Turkije
Turkije

Geld
Turkse Lira, Voor pinautomaten kun je in de grotere steden overal terecht. We hebben geen travellers cheques gebruikt. We konden wat euro’s bij het eerste benzine station na de grens tegen een redelijke koers wisselen. Aan de kust en in toeristen plaatsen kun je terecht met euro’s. Let op met de Turkse Lira omdat de biljetten door de vele nullen erg verwarrend kunnen zijn.

Visa’s en douane
We hebben ons visum gekocht aan de grens. Hiervoor betaalden we 10 euro de man. We kregen een aantekening in ons paspoort voor de auto en moesten een declaratieformulier tekenen. In totaal duurde alles een half uurtje.

Rijden in Turkije

Benzine is erg duur in Turkije: 1833. 000 Lira per liter (dus duurder dan in Nederland of België)

Snelheidslimieten:
Snelheidslimieten worden regelmatig gecontroleerd buiten dorpen of steden waar de maximum snelheid 90 km per uur is of anders is aangegeven. Let op auto’s die langs de weg staan. Vanuit deze auto wordt je snelheid gecheckt en doorgegeven aan een fuik een aantal km’s verderop. Tip: Als tegenliggers naar je lichten is de kans groot dat het geen kennis is maar iemand die je er attent maakt dat er een controle is. Nog beter.. houd je aan de snelheid. The gemiddelde snelheid die we reden was rond de 55 a 60 km per uur door het slechte wegdek (lees verderop). Dit kan je helpen met het plannen van je trip.

Snelheids regels:
Snelweg 120 km/hr
B-wegen 90 km/hr
Dorpen 50 km/hr

Wegen
De kwaliteit van het wegdek kan elke paar honderd meter verschillen van goed tot zeer slecht. Sommige snelwegen zijn in perfecte staat, sommige niet. De kleine wegen buiten het toeristen gebied garanderen een hobbelige rit. Als op een weg een bord staat dat je waarschuwt voor een slecht wegdek, ga er dan vanuit dat het ook zo is. Goede schokbrekers en goede stoelen zijn een noodzaak als je je auto en lichaam heel wilt houden. Ons advies is om niet ‘s nachts te rijden. Twee redenen: de lokale tegenliggers rijden graag met groot licht dat je gemakkelijk kan verblinden waardoor je (reden 2) geen zicht meer hebt op het wegdek en de gaten erin. Als je toch ‘s avonds moet rijden blijf dan vlak achter een local die even hard rijd en let op zijn rijgedrag. Het voorkomt ook dat je iemand raakt die in het donker de weg oversteekt.

Parkeren
Parkeren in steden is het best te doen op ‘ oto parks’, voor politiebureau’s of ziekenhuizen. Dit zijn goedkope bewaakte parkeerplaatsen. Laat nooit iets van waarde in je auto of verberg het uit het zicht van anderen. Een buitenlands kenteken maakt je een makkelijkere prooi.

Overnachten in Istanbul
Wij raden aan niet te overnachten op de naar rioldampen stinkende campings rondom Istanbul. Je betaald 18 Euro voor een camper en bent een half uur a uur onderweg naar het oude centrum. 'savond na 9 uur is er geen openbaar vervoer terug en ben je verplicht een taxi te nemen. Tip: overnacht in een van de hostel voor 8 euro per persoon in Sultanamet onder de Blue mosque. Schoon, rustig, prima om je auto te parkeren en de meeste hostels hebben internet verbinding.

Overig
Vee (koeien, geiten) en honden lopen vrij over de weg in kleine dorpen. Pas je snelheid hierop aan en gebruik je toeter veelvuldig. Vrachtwagens kunnen je dag verpesten door de stinkende uitlaatgassen en zijn erg traag, zeker in de heuvels of bergen. Vraag je altijd af hoeveel haast je hebt en of het waard is om het risico te nemen om in te halen.

Soms zie je een pijp hangen naast de weg waar een enorme lading water uitkomt. Deze kan gebruikt worden om je auto van stof te ontdoen. Probleem is wel dat de weg kan overstromen en het levensgevaarlijk wordt om met snelheid doorheen te rijden. Wij hebben dit meegemaakt en maakten hiermee de olietemperatuurmeter mee kapot. De goede Pirelli’s hielden ons godzijdank op de weg.


DISCLAIMER:

This project, Drivetheplanet.com is a multi-channel project/event by Michel van Velde & Elles Albering. Michel van Velde & Elles Albering, founders of this project, retain all rights to the Drivetheplanet.com project. This is the only official website. The authors and SOS-Kinderdorpen can not be held responsible for any damages, direct or indirect, that are linked in any way to the project Drivetheplanet.com. The authors (Michel van Velde & Elles Albering) accept no commitment or liability in any form.

Privacy Statement:

This project only collects data entered by users of the site. This information will not be shared with third parties and sponsors. E-mail addresses collected for the newsletter will not be sent to third parties or sponsors. If you have any questions about this project, the site and the practices of this project, please contact Michel or Elles at +31 6 2500 4147.

© 2001, 2002 by Michel van Velde & Elles Albering